Schapendoezen zijn beweeglijke, snelle, alerte en gevoelige honden.

Die gevoeligheid is afgestemd op de “delicate” aard van de schapen waarmee ze werkten. Ze behoren dan ook tot de herdershonden en veedrijvers. Het is een hond die graag voor zijn baas werkt, dus een klein blokje om aan de riem is geen favoriet voor ze, maar een cursus behendigheid, doggydance,  frisbeeën of flyball en een lange wandeling (los) staan hoog bij ze in het vaandel.

Hoe kun je zoiets realiseren met een schapendoes, dit is mogelijk door zo snel mogelijk een training te gaan volgen. Meestal begint de nieuwe eigenaar met een puppy training en dan doet het puppy het allemaal zo goed dat de eigenaar zoiets krijgt van "we hoeven  niet meer zo nodig verder te gaan" maar dan komt de pubertijd  wanneer ze de baas(jes) gaan uitproberen en gaan de problemen zich vaak opstapelen omdat de baas niet meer weet wat te doen.

  


Daarom deze tips over het opvoeden en of trainen van een Schapendoes

Als je een puppy koopt, heeft de fokker de puppy’s al voor een gedeelte gesocialiseerd door ze aan alles te laten wennen zowel binnen- als buitenshuis en vertonen ze normaal gedrag tegen over andere honden.  Wanneer je de pup ophaalt kun je het beste de eerste dagen de pup te laten wennen aan zijn omgeving en uiteraard aan zijn nieuwe baas(jes), want die moet nu de touwtjes in handen gaan nemen en de roedelleider worden en blijven. De pup zal het geweldig vinden om beloont te worden met een brokje of de prijzende stem als ze iets goed heeft gedaan en dat is het moeilijkste wat er is want als je op het verkeerde moment straft of beloond zal ze afwijkend gedrag gaan vertonen  en dat willen we bij een schapendoes al helemaal niet want die moet je juist vrolijk opvoeden.  Dat kun je bereiken door haar heel vriendelijk maar ook consequent en eerlijk te behandelen want anders gaat ze gedrukt en gepikeerd  en zelfs soms angstig door het leven, dus als je je schapendoes hebt bestraft met je stem of een correctie met een rukje aan de riem hebt gegeven en ze vertoont daarna het goede gedrag moet je haar direct weer belonen om haar uit die lage positie te halen en loopt ze weer vrolijk met je mee en dat is wat we natuurlijk allemaal willen.
Er zijn een paar basis regels die een schapendoes moet kennen voordat je met de schapendoes vrij en los kunt lopen en dat kun je nu met de pup al gaan leren.

 

Het kunnen lopen aan de lijn zonder te trekken.

Je dient altijd een vaste lijn te gebruiken en probeer tijdens het lopen altijd iets in je hand te hebben (een speeltje of brokje) dus de pup links laten lopen, lijn in rechterhand en in andere hand iets om mee te lokken. Als de pup achterloopt lokken, maar als de pup gaat trekken en voor je gaat lopen een klein rukje met de riem en weer naast je laten lopen. Als de pup netjes naast loopt en niet trekt,  direct positief belonen met  een hoge stem waarop de pup meestal weer naar je opkijkt. DUS BIJ GOED GEDRAG ALTIJD BELONEN.

 

Het komen van een pup als u roept.

Dit kunt je het beste oefenen als je de pup uitlaat op een rustige plaats en dan gebruiken we meestal een  uitschuifbare (flexi of rollijn) riem en wel op de volgende manier, je laat de pup rustig zijn behoefte doen en als dat gebeurt is gaan we de pup roepen, komt ze niet dan kunnen we ze met die riem rustig naar ons toehalen en lokken met iets lekkers, ze kan toch niet weg lopen want ze zit nog vast aan die lange riem want soms willen ze helemaal niet komen en willen eigenlijk weg, en wanneer ze wel komt rustig die riem laten oprollen zonder dat er aan getrokken wordt en als ze er is natuurlijk uitbundig  BELONEN. Wanneer ze dat door hebben, willen ze altijd komen want het baasje is leuk. Dit is een hele belangrijke oefening, zeker als je ergens bent waar de hond los mag lopen en je vind dat ze terug moet komen, dan ze dat ook doet en dat het vertrouwen tussen baas en hond goed is. Hier komen kan van levensbelang zijn en moet daarom altijd leuk zijn.

 

Het blijven op de plaats (in huis of ergens buiten)

Dit is een oefening die ook belangrijk is, want een hond kan niet altijd zijn eigen plaats uitzoeken, dus moeten wij zorgen dat een hond kan blijven waar ze op dat moment is,   zodat wij als baasjes iets anders kunnen doen. Deze oefening kun je zowel liggend als zittend doen, alhoewel liggend makkelijker is dan zittend. Je legt de pup af en probeert rechtop te blijven, lukt dat nog niet, ga er op de hurken naast zitten en als ze ongeveer tien seconden blijft liggen natuurlijk weer BELONEN en direct de druk eraf halen en die oefening na een tijdje weer herhalen. Deze oefening niet te vaak achter elkaar doen want dan vinden ze het op een gegeven moment niet meer leuk en kun je weer van voor af aan beginnen. deze oefening altijd met een vaste lijn doen .

Als al deze oefeningen goed gaan, kun je ze daarna los gaan proberen, want wij willen natuurlijk allemaal dat straks op het strand, in het bos of waar dan ook onze schapendoes dan los lopen kan, want dan kan ze zich heerlijk uitleven zodat als we thuis komen een schapendoes hebben die dan zich lekker uitgeleefd heeft en daardoor heerlijk rustig is en we allemaal kunnen nagenieten van onze leuke wandeling, zwempartij, behendigheid of iets dergelijks.

Al met al is het niet moeilijk om een schapendoes op te voeden als het maar eerlijk en consequent gebeurt  want een schapendoes leert snel, is erg leergierig en wil graag z'n baas een plezier doen.

Het eerste jaar mag je een schapendoes nog niet naast een fiets laten lopen, ze moeten eerst uitgegroeid zijn. Het wandelen is met kleine stukjes beginnen en steeds verder uitbreiden en of voldoende rust onderweg nemen, bij verre wandelingen kan een draagzak eventueel uitkomst bieden.

Hieronder een aantal handelingen die we kunnen uitvoeren bij een schapendoes .

 

*We nemen altijd het initiatief.

*We bepalen de richting.

*Wij eten altijd eerst en gaan ook eerst door een deur.

*Over de hond heen gaan staan.

*Hand over de snuit heen leggen.

*Hand over de schoft heen leggen.

*Laat altijd de commando’s uitvoeren.

 

Dit alles is bedoeld om de onze hond te laten zien dat de baas werkelijk de baas is.

 

Kinderen en schapendoes.

De schapendoes kan heel goed met kinderen overweg, want die willen ook altijd spelen, maar de ouders zijn de (roedel)leiders in het huis en moeten wel weten dat een schapendoes ook zijn rust nodig heeft en de kinderen er op attenderen.  Laat kinderen ook niet alleen met de hond want alles wat je ze hebt geleerd kan weer snel vergeten worden en kun je weer van vooraf aan beginnen. Hetzelfde geldt voor het uitlaten van een schapendoes er moet altijd een (roedel)leider mee.

 

Pubertijd

Net als mensen kennen onze honden een soort pubertijd en gaan ze van alles uit proberen, dit begint meestal als ze zo'n 9 maanden oud zijn en kan wel duren tot dat ze  1,5 jaar zijn en dit gebeurt dan ondanks alle goede opvoeding te spijt. De ene schapendoes heeft er meer last van dan de andere ( net als onze kinderen) en dat gaat dan meestal gepaard met dit gedrag, absoluut niet meer luisteren en niet terug komen als je ze roept, dit kan als je daar niet goed mee omgaat een héél groot probleem worden want als de schapendoes in de gaten krijgt dat hij/zij hier mee weg komt zal hij/zij dit steeds vaker gaan doen. Het zijn nu eenmaal slimme honden met zo nu en dan eigenwijze trekjes....

Zodra dit gedrag optreed, gewoon even een paar stappen terug doen en de opvoeding weer even iets strenger ter hand nemen, dus niet los laten lopen als  ze niet komt als je ze terug roept. Gewoon weer aan de lange lijn (een flexi of rollijn is dan weer een prima hulp middel) en de oefeningen die je deed toen ze nog een puppy was gewoon weer herhalen. De confrontatie aangaan heeft geen zin want dat verlies je, als ze n.l. niet komt en je moet toch naar huis zul je achter d'r aan moeten en dat is nou net een héél leuk spelletje dus dat doen we de volgende keer als echte schapendoes weer, boos worden heeft ook geen zin, want als je boos word als ze toch gekomen is, begrijpt ze er niets meer van, want ze is toch gekomen, dus waarom is het baasje dan boos ?

Rustig de tijd nemen om een aantal regels opnieuw goed te oefenen en uitbundig belonen als het allemaal weer goed gaat, want tja daar doen ze  het toch allemaal voor, de baas het naar de zin maken is toch één van de belangrijkste dingen in een schapendoes leven, want als de baas blij is, is de schapendoes dat ook.

Daarom, als je een schapendoes goed begeleidt, krijg je een vriend voor het leven en krijg je er dus ook héél veel voor terug.